Vriendenschaar net geen succes tegen koploper

21-10-2019
19-20

Het ongenaakbare Nieuwerkerk, dat alle wedstrijden in deze overgangsklasse had gewonnen, was j.l. zaterdag de tegenstander van het in de onderste regionen staande Vriendenschaar. Op voorhand leek dit een onmogelijke opgave voor de groenhemden die vorige week nog kansloos hadden verloren van de nummer 2. Het CABholland-team gaf op de Sluisweg echter uitstekend partij aan de koploper die pas in de slotfase door enkele wel erg gemakkelijk gegeven strafworpen Vriendenschaar op de knieƫn wist te krijgen en zich gelukkig mocht prijzen met de eindstand van 19-20.

Trainer Jorrith Ekelmans had zijn team goed voorbereid en maakte het tactisch tegenstander Nieuwerkerk lastig om hun vertrouwde aanvalsspel te spelen. Hoewel de ploeg uit Nieuwerkerk a/d IJssel steeds een voorsprong nam, knokte Vriendenschaar zich met veel inzet steeds weer terug in de wedstrijd. De start was voor de gasten die na het eerste rake schot met 2 strafworpen binnen enkele minuten een voorsprong van 3-0 namen en dachten de wedstrijd (zoals alle voorgaande wedstrijden) naar zich toe te trekken. Vriendenschaar kwam echter terug en ging meescoren. Door het 1e korfpunt van topscorer Julian Voorwinde en rake schoten van Milou Klijn en Celine van Meteren, was de stand halverwege de 1e helft 3-6 . Toen vervolgens alle vier de Vriendenschaar-heren raak schoten en de stand binnen 5 minuten naar 7-6 was gebracht, moest de Nieuwerkerkse trainer Leon Simons door een time-out zijn ploeg weer in het juiste spoor brengen. Nieuwerkerk pakte de draad weer op en kon in de laatste fase van de 1e helft de achterstand weer omzetten in een ruime voorsprong, die voor een ruststand van 8-12 zorgde.

Ook in de 2e helft begon Nieuwerkerk sterk, na 5 minuten was de voorsprong al 9-15 en leken de Hardinxvelders verslagen. Het automatiseringsteam wilde zich echter niet gewonnen geven en knokte zich weer terug in de wedstrijd. In het 1e aanvalsvak zorgde de goed schakelende Lieke Brouwer (in de ploeg gekomen voor de moegestreden Britt Klijn) er samen met Milou Klijn en prima reboundwerk van Daan Brouwer voor dat Christian Brouwer raak kon gaan schieten, en dat betekende 11-15. Jorrit Muilwijk schoot na de vakwisseling ook meteen raak, waarna Caroline Blokland vakgenoot Julian Voorwinde prima vrij speelde die daardoor de stand naar 13-15 kon brengen. Door een benutte strafworp werd het 14-15 en dat betekende opnieuw een time-out voor de gasten. Nieuwerkerk kwam daarna wel op 14-16 maar moest toezien dat uitblinker Julian Voorwinde slechts kon worden afgestopt door overtredingen . Door de 2 strafworpen te benutten kwam Vriendenschaar met nog 10 minuten te spelen op 16-16 en werd het een spannende slotfase. Na 17-17 kwam Nieuwerkerk uit een gemakkelijk gegeven strafworp en een raak schot op 17-19, maar Jorrit Muilwijk zorgde na de vakwisseling meteen voor 18-19 . Nogmaals een (betwiste) strafworp voor Nieuwerkerk besliste in de laatste minuut de wedstrijd. Hoewel Julian Voorwinde met zijn 7e korfpunt direct daarna nog scoorde was de tijd tekort om een verdiend gelijkspel te halen. Een teleurgesteld Vriendenschaar had het de gedoodverfde kampioen erg lastig gemaakt en kon terugzien op een goede wedstrijd maar bleef met lege handen. Komende week gaat Vriendenschaar voor de laatste veldwedstrijd dit jaar ( en de 1e returnwedstrijd) naar Unitas , waarvan het thuis met 13-15 heeft verloren. De wedstrijd op sportpark Slingerbos in Harderwijk begint om 15.30 uur.

De korfpunten zijn gemaakt door: Julian Voorwinde 7 x , Christian Brouwer en Jorrit Muilwijk ieder 4 x , Daan Brouwer 2 x , Celine van Meteren en Milou Klijn ieder 1 x.