Vriendenschaar doet zichzelf te kort in korfbal-thriller

01-02-2020
23-23

In een volle sporthal De Wielewaal had Vriendenschaar de overwinning op koploper GKV voor het grijpen, maar zag met nog 4 seconden zuivere speeltijd de overigens goed fluitende scheidsrechter op advies van zijn grensrechter de bal op de strafworpstip leggen voor een door niemand geconstateerde overtreding na een alles of niets actie van een GKV-er. Een buitenkans voor GKV, die daardoor gelijk kon komen. Daarna kreeg Vriendenschaar met nog 2 seconden op de klok nog een vrije bal , die echter niet kon worden verzilverd door Krista van Hunnik en de eindstand van 23-23 op het scorebord kwam te staan.

Het was een prachtig korfbalduel, met 2 met volle inzet spelende teams die elkaar weinig ruimte gaven, met wisselende spelbeelden en met tactische aanpassingen van de coaches. Bij Vriendenschaar speelde de geroutineerde Peter Visscher ( die met zijn reboundkracht een belangrijke rol vervulde) voor de geblesseerde Daan Brouwer, terwijl de eveneens geblesseerde Milou Klijn werd vervangen door de jonge Anne Timmer, die dat met veel verve deed . Bij GKV was er het competitiedebuut van de van HKC overgekomen Kelly de Bruin, die duidelijk nog moest wennen aan het GKV-spel.

De start was voor het CABholland-team, dat in de 1e aanval door een overtreding op Caroline Blokland onder de korf meteen uit een strafworp scoorde. De gelijkmaker van GKV kwam nog in dezelfde minuut , maar daarna stokte het even. Er werd 5 minuten niet gescoord, maar daarna kwam de wedstrijd op gang. GKV nam steeds een voorsprong, maar door rake schoten van Anne Timmer en Julian Voorwinden en een vrije bal van Krista van Hunnik kwam Vriendenschaar steeds weer naast haar tegenstander en was het na 10 minuten 5-5.

In de volgende 10 minuten nam de thuisploeg het iniatief in de wedstrijd en ging met scherp schieten. Met 8 rake schoten, waarvan 4 van aanvoerder van Christian Brouwer werd in de 20e minuut een voorsprong bereikt van 13-7 en waren er volop kansen om dat nog verder uit te bouwen. Het trainers-duo van GKV Menno Kop en Jan Ouwerkerk probeerden met tactische omzettingen het tij te keren . Vriendenschaar miste de kansen om in die laatste 5 minuten van de 1e helft GKV definitief van zich af te schudden en zag in de laatste minuut dat GKV door 2 geforceerde strafworpen tegenscoorde, waardoor de rust inging met een 13-9 stand, waardoor GKV perspectief hield.

De 2e helft stond in het teken van het verdedigen van de voorsprong, GKV scoorde direct tweemaal waardoor de wedstrijd weer open was. Een raak schot van Celine van Meeteren bracht weer even lucht, maar de Gorinchemmers knokten zich beetje bij beetje terug in de wedstrijd.

Het werd 15-14, maar daarna waren er weer 3 korfpunten op rij van de groenhemden. Opnieuw kwam GKV terug op 1 korfpunt , maar weer liep het automatiseringsteam uit naar een 3 punts voorsprong. De slotfase ging in met een 21-18 voorsprong en het vertrouwen van de supporters op een overwinning groeide. Bij Vriendenschaar kwam Rob Visser verdedigend nog in de ploeg, maar dat kon niet voorkomen dat GKV nogmaals terug kwam. Het werden spectaculaire laatste minuten, waarin GKV niet alleen langszij kwam , maar zelfs op een 21-22 voorsprong kwam door Mats den Beste die het mooiste korfpunt van de wedstrijd maakte. Het werd direct daarna door Christian Brouwer weer gelijk en met nog 30 seconden op de klok dacht Jorrit Muilwijk met zijn rake schot matchwinner te worden, wat dus nog werd verhinderd door die benutte (dubieuze) strafworp in de laatste seconden van de wedstrijd. Winnaar was het publiek, GKV koesterde het gelijkspel en trainer Jorrith Ekelmans complimenteerde zijn teleurgesteld team, dat zo dicht bij winst op de koploper was.

Komende zaterdag speelt Vriendenschaar om 17.50 uur in De Lier tegen Valto, dat door de winst op Sporting Trigon in de achtervolging is op Vriendenschaar.

De korfpunten werden gemaakt door : Christian Brouwer 7 x , Julian Voorwinden 6 x , Jorrit Muilwijk en Krista van Hunnik ieder 3 x, Anne Timmer 2 x, Peter Visscher en Celine van Meeteren ieder 1 x.