Merwede 1
20-05-2017
20-17

Scheidsrechter:   Peeters, P.

Met kampioenschappen  voor  de  hoogste jeugdteams A-1 , C-1 , D-1 en (door  de overwinning op de concurrent ) volgt volgende week ook de B-1 , had Vriendenschaar al  een goede zaterdag. Maar Vriendenschaar 1 completeerde die succesvolle dag door van concurrent Merwede  te winnen en daarmee de nog mogelijke degradatie definitief af te wenden. Door deze overwinning staat de ploeg nu op een keurige 4e plaats.

Het werd geen gemakkelijke overwinning voor het CABholland team, want Merwede vocht voor haar laatste kans om van de 2e degradatieplek af te komen. Hoewel de cijfers vooraf duidelijk in het voordeel van Vriendenschaar waren ( 8 punten in de laatste 5 wedstrijden tegenover slechts 1 punt van Merwede) , werd het een spannende streekderby, die pas in de 2e helft door de thuisploeg werd beslist. Dat er veel spanning op de wedstrijd stond was goed merkbaar. Met name in de 1e helft hadden beide ploegen moeite om de korf te vinden. Het was ook een tactische wedstrijd, waarbij Vriendenschaar zoals gebruikelijk met name over de heren scoorde, terwijl  Merwede vooral in de wedstrijd bleef door de scores van de dames ( met name Tessa Visser was moeilijk te stoppen).

Vriendenschaar nam als eerste een voorsprong , maar had na de 4-2 een doelpuntloze periode van 12 minuten , waarin Merwede wel  4 rake schoten door de mand zag vallen en de stand in hun voordeel bracht ( 4-6).  Hoewel  Vriendenschaar al snel door Nolan den Boer, Caroline Blokland en Christian Brouwer weer nivelleerde, bleef Merwede in de 1e helft de bovenliggende ploeg, die steeds op voorsprong kwam, waarna de thuisploeg weer gelijk maakte. Twee strafworpen in de laatste minuut waaruit beide ploegen scoorden, bracht de ruststand van 9-9 op het scorebord.

Het talrijke publiek zag dat in de 2e helft Vriendenschaar de betere ploeg werd, aanvallend werd het scherper ,en hoewel het verdedigend moeite bleef houden met het voor de laatste kans knokkende Merwede, werd al snel een voorsprong genomen, die niet meer zou worden weggegeven.

Trainer Menno Kop bracht al snel met Wendy Kraaijeveld routine en lengte in het team ,en zag zijn ploeg uitlopen naar een 15-11 voorsprong. Hoewel de ploeg uit Sliedrecht zich zeker niet gewonnen gaf en nog terugkwam naar 15-13, moest het zich in het laatste deel van de wedstrijd gewonnen geven. De groen-zwarte automatiseringsploeg verdedigde  geroutineerd de voorsprong en liep weer uit naar 19-15, die 5 minuten voor het einde nog wel  werd teruggebracht naar 19-17.

De na dit seizoen stoppende Peter Visscher kwam in de slotfase nog in de ploeg  en nam waardig afscheid door  met een raak schot bij te dragen aan de  verdiende 20-17 overwinning van zijn ploeg.

Omdat Tjoba in deze overgangsklasse C verloor en daarmee degradeerde, moet Merwede zich opmaken voor een beslissingswedstrijd  voor degradatie.

Vriendenschaar sluit de competitie a.s. zaterdag af met de uitwedstrijd tegen het Middelburgse Swift dat 1 punt minder heeft. Die wedstrijd staat ook in het teken van de afscheid nemende trainer Menno Kop door het Vriendenschaar-achttal,  die ook volgend seizoen allemaal doorgaan.

De doelpunten werden gemaakt door: Christian Brouwer 7 x , Bert Verspuij 4 x , Jorrit Muilwijk 3 x , Nolan den Boer 2 x, Arjanne Verhoef, Caroline Blokland, Milou van Dijk en Peter Visscher ieder 1 x.