Beleid slecht weer

Wat te doen bij uitwedstrijden, als de weersomstandigheden/verwachtingen slecht zijn, door sneeuw, ijzel, gladheid of dichte mist.
 

Uitgangspunt is “veiligheid voorop” en “gebruik je gezonde verstand”

 

Wat zijn de weersverwachtingen en hoe is de situatie bij de tegenstander als je uit moet spelen? Luister naar de regionale radioweerberichten en verkeersinformatie als je in de omgeving speelt en informeer bij de tegenstander, als die buiten de regio zit, hoe de situatie daar is. Realiseer je dat de doorgaande (snel)wegen over het algemeen goed bijgehouden worden, maar lokaal soms minder.

 

Ben je jeugdcoach? Overleg dan met de ouders die meegaan als chauffeur. Vinden zij het niet verantwoord, dan wordt de uitwedstrijd niet gespeeld. Is er twijfel of wil je advies, bel dan met een bestuurs- of TC-lid.

Vergeet niet de tegenstander, scheidsrechter (bij wedstrijdkorfbal) en de wedstrijdsecretaris (Simone/Marcel) zo snel mogelijk in te lichten. Zorg dat je de nodige telefoonnummers bij de hand hebt; vaak weet je de dag ervoor al of het weer een probleem kan worden. Moet je al vroeg op pad? Sta dan eerder op, zodat je de tijd hebt om alles goed af te handelen.

 

Het kan ook zijn dat de voorspellingen zodanig zijn dat het bestuur de beslissing neemt om niet af te reizen (alle ploegen of een gedeelte), vaak op advies van het KNKV en in overleg met andere verenigingen. Dit zullen we via social media en aan de coaches melden, zodat zij hun ploeg op de hoogte kunnen stellen.

Is er geen weer- of verkeersalarm gegeven, dan zal bij wedstrijdkorfbal door het KNKV per geval worden beoordeeld of de beslissing niet af te reizen, terecht was. Vriendenschaar zal moeten aantonen dat de genomen beslissing de juiste was. Als het KNKV het daarmee niet eens is, dan kunnen evt. wedstrijdpunten in mindering worden gebracht. Bij de overige teams wordt evt. een schikkingsvoorstel gedaan.

Houd er rekening mee dat uitvallende wedstrijden moeten worden ingehaald in een vrij weekend. Dat zou bijv. in een schoolvakantie kunnen zijn..

Nogmaals; is de beslissing genomen, zorg dan dat de scheidsrechter en de tegenstander zo snel mogelijk worden ingelicht. Bel daarna de wedstrijdsecretaris.

Bestuur Vriendenschaar

René Remans / 06 - 51 44 69 92

 

Beleid KNKV uitval van wedstrijden als gevolg van slechte weersomstandigheden:
De winter is begonnen en dat betekent kans op gladheid of overlast door zware sneeuwval.
Alleen in geval van een oproep op radio en televisie om alleen aan het verkeer deel te nemen indien dit strikt noodzakelijk is, mag u zonder verdere (tucht)problemen het besluit nemen met een ploeg niet op pad te gaan voor een uitwedstrijd. Daarbij bestaat uiteraard wel de verplichting om de tegenstander en, indien er een neutrale scheidsrechter is aangewezen, ook de scheidsrechter te informeren dat u niet komt. De wedstrijd wordt wel op uw kosten (aan zaalhuur) opnieuw vastgesteld. Indien er geen algemene sneeuw- of gladheidswaarschuwing is bekendgemaakt, dient ieder team zelf te besluiten (desnoods door even de tegenstander te bellen die kan doorgeven hoe slecht de omstandigheden ter plekke zijn) of men het risico van reizen wil nemen. Bij wedstrijden in het wedstrijdkorfbal wordt altijd de tuchtcommissie op de hoogte gesteld, die het oordeel geeft of het risico echt groot genoeg was of niet. Bij wedstrijden in het breedtekorfbal wordt bij wedstrijden die door slecht weer niet doorgaan niet de gebruikelijke schikking opgelegd, doch alleen de sanctie van betaling van de extra benodigde zaalhuur om de wedstrijd opnieuw vast te stellen. Ook voor wedstrijden die door de weersomstandigheden niet doorgaan moet, net als voor alle wedstrijden waar u de uitslag niet van in de Sportlink kunt zetten omdat ze gestaakt of niet gespeeld zijn, een melding via de KNKV-website of het daarvoor geldende e-mailadres worden doorgegeven, uiterlijk maandag om 12.00 uur.

Bron: KNKV – beleid

Terug naar boven